Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-06@23:06:59 GMT

حذف «بیت شهیدان» از کتاب فارسی دوم دبستان و ۱۰ پرسش

تاریخ انتشار: ۸ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۴۷۱۵۳۸

حذف «بیت شهیدان» از کتاب فارسی دوم دبستان و ۱۰ پرسش

بیت شهیدان از شعر «ای خانه ما» که مربوط به کتاب فارسی دوم دبستان است، حذف شد و حالا ۱۰ پرسش از دلایل حذف این بیت شعر وجود دارد که مسئولان آموزش و پرورش باید به آنها پاسخ دهند.

به گزارش مشرق، مصطفی رحماندوست را کمتر کسی است که نشناسد و با اشعارش از کودکی و دوران مدرسه خاطره نداشته باشد.

شعر انار یا «صد دانه یاقوت»، «روباه و زاغ»، «ای خانه ما» و بسیاری اشعار دیگر دوران مدرسه که در کتاب فارسی دوره دبستان وجود داشت و اکنون هم قسمتی از آنها وجود دارد، یادآور کتاب فارسی دوران مدرسه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با تغییرات گسترده کتاب‌های درسی که مبتنی بر سند برنامه درسی ملی است، حالا کتب دانش‌آموزان دستخوش تغییرات شده و اتفاقاتی را رقم زده که برخی هم تکدر خاطر مردم را باعث شده است.

**حذف و اضافه موضوعات مربوط به شهدا در کتب درسی

در تغییرات کتب درسی، برخی محتواها حذف شده و برخی محتوای جدید اضافه می‌شود اما آنچه موجب تکدر خاطر می‌شود، واژه، کلمه‌ها و محتواهای ارزشی است که حذف آن از کتاب درسی، غمی سنگین ایجاد می‌کند.

به عنوان نمونه، درس پانزدهم کتاب هدیه‌های آسمانی پایه ششم با عنوان «رهبران کوچک» بود که به معرفی شهیدانی چون حسین فهمیده، بهنام محمدی، مهدی باکری، ابراهیم همت، عباس بابایی، حسن باقری و علی صیاد شیرازی می‌پرداخت و در نهایت حذف شد و به جای آن درس «سرزمین‌های همیشه سبز» اضافه شد. هر چند که این درس هم محتوای ایثار و شهادت دارد اما حذف کلیدواژه‌های ارزشی از کتب درسی سنگین است.

اما این بار موضوع متفاوت‌تر از گذشته است؛ بحث حذف یک بیت شعر از کتاب فارسی دوم دبستان با عنوان «ای خانه ما» مسائلی در محافل آموزشی و فرهنگی کشورمان ایجاد کرده که به چه دلیل فقط یک بیت شعر باید از این درس حذف شود.

این بیت شعر با عنوان «در هر کجایت خون شهیدان؛ پیوسته جاری است ای خاک ایران» از وسط شعر «ای خانه ما» حذف شده است.


شعر ایران خانه ما قبل از حذف «بیت شهیدان»


شعر ای خانه ما بعد از حذف «بیت شهیدان»

**وجود 10 پرسش از چرایی حذف شهیدان از شعر «ای خانه ما»

این شعر که با مظمون جهاد و شهادت در کتاب فارسی دوم دبستان وجود داشت و اکنون حذف شده علامت سوال‌های بسیاری را ایجاد کرده است.

نخست، اینکه اگر نیاز به تغییر کلی شعر بود، چرا تمام این شعر حذف نشد؟

دوم، اینکه چرا فقط باید همین بیت شعر حذف شود؟

سوم، آیا دلایل حذف این شعر برای مردم قابل قبول است؟

چهارم، آیا شائبه سیاسی بودن در حذف این بیت شعر وجود ندارد؟

پنجم، اگر حذف این موضوع را در اثر سند 2030 مرتبط بدانیم، مسئولان چه پاسخی خواهند داشت؟

ششم، اینکه برای تمام کتب درسی کار گروه و در مجموع گروهی از متخصصان حوزه فن در باب کتب درسی تصمیم گیری می‌کنند، چگونه چنین موضوعی به عنوان مصوبه باید به تصویب اکثریت رسیده باشد؟

هفتم، آیا مسئولان می‌دانند هرگونه اشتباه در کتاب‌های درسی هزینه بسیار سنگینی به جوانان و کشور تحمیل می‌کند؟

هشتم، در چند سال اخیر موضوعات ایثار، شهادت و جهاد از کتاب‌های درسی در حال حذف هستند و آیا این موضوع شائبه‌ها را بیشتر نمی‌کند؟

نهم، آیا وقت آن نرسیده که وزیر آموزش و پرورش به درستی و با درایتی که فرهنگیان از آن توقع دارند در خصوص مسائل و مشکلات آموزش و پرورش اظهار نظر کارشناسی و صریح داشته باشد؟

دهم، به نظر مسئولان آموزش و پرورش، با بروز چنین اتفاقاتی آیا نباید از جامعه و مردم عذرخواهی کرد؟

به گزارش فارس، شعر «ای خانه ما» که برای تمام دانش‌آموزان نسل‌های گذشته و کنونی نوستالژیک است، با این بیت زیبا «خوب و عزیزی ایران زیبا، پاینده باشی‌ای خانه ما» آغاز می‌شود و در نهایت بیت یکی مانده به آخر آن با عنوان «در هر کجایت خون شهیدان، پیوسته جاری است ‌ای خاک ایران» حذف شد.

**امانی طهرانی: بیت شهیدان با سطوح شناختی دانش‌آموزان تناسب نداشت

در همین خصوص محمود امانی طهرانی مدیرکل دفتر تالیف کتاب‌های درسی وزارت آموزش ‌و پرورش گفت: «تصویر صفحه‌ای که به نمایش گذاشته شده است مربوط به کتاب قدیمی در سال 81 است یعنی 15 سال قبل شعر ایران زیبا از کتاب فارسی اول دبستان حذف می‌شود اما در سال تحصیلی 90-91 گروه فارسی تصمیم می‌گیرد تا مجدد از این شعر در کتاب دوم ابتدایی استفاده می‌کند در حقیقت تلاشمی‌شود از اشعاری استفاده شود که با سطوح شناختی دانش‌آموزان تناسب دارند».

امانی طهرانی افزود: «مفهوم شهید و شهادت جزو طرح جامع کتاب‌های فارسی است و پیش‌بینی‌های لازم در این رابطه صورت گرفته است همچنین در سه نقطه دیگر کتاب در همین فصل به موضوع شهید و شهادت پرداخته شده و این موضوع مورد غفلت قرار نگرفته است».

مدیرکل دفتر تالیف کتاب‌های درسی وزارت آموزش ‌و پرورش تصریح کرد:«شورای برنامه‌ریزی برای گنجاندن موضوع شهادت در دو جای دیگر کتاب فارسی دوم دبستان اقدام کرده است. همچنین برداشت شورا این بوده است که بیت «در هر کجایت خون شهیدان پیوسته جاری است ای خاک ایران» تشبیه و استعاره ای دارد که از سطح یادگیری عینی وارد سطح یادگیری انتزاعی می‌شود و این سطح از یادگیری در پایه دوم به لحاظ سطوح شناختی مناسب نیست».

منبع: فارس

منبع: مشرق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۴۷۱۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب «خانه زیر آب و جوجه لاک پشت ها» منتشر شد

کتاب خانه «زیرآب و جوجه لاک پشت ها» به عنوان دهمین اثر چاپ شده مسعود عرب زاده است که ۱۶ صفحه در تیراژ ۵۰۰ نسخه، تصویرگر سپیده شیرکو، قیمت ۶۰ هزار تومان توسط انتشارات قلمداران جنوب منتشر شده است.

مسعود عرب زاده به خبرنگار مهر گفت: خلیج فارس، به عنوان یکی از مرزهای آبی ایران با قدمت بالغ بر ۳۰ میلیون سال سرمایه بزرگ برای مردم ایران و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس است که رازهای زیادی در آن نهفته است. برای

وی اضافه کرد: همین منظور این نعمت الهی در آثار پژوهشی و قصه‌های کودکانه‌ام غنیمت دانسته و با این دغدغه به صورت مستمر تحقیق، نگارش و چاپ انجام می‌دهم.

این نویسنده کودک به موضوع کتاب پرداخت و گفت: هدف از نگارش این کتاب این است که این ثروت ملی و عرق وطن دوستی و مهین پرستی به کودکان و نوجوان نیز انتقال دهیم و با شناخت ارزش‌هایی که همواره در پیشبرد اهداف بلند میهنمان نقش دارد آن‌ها را آشنا کنیم.

عرب زاده افزود: در گوشه کنار مهینمان ایران همواره ثروت‌های مهمی نهفته است که برای نسل جدید خصوصاً کودکان ناشناخته است و وظیفه داریم تا این مهم‌ها را به کودکان بشناسانیم تا بدین گونه قسمتی از دین خود را ادا کرده باشیم.

عرب زاده افزود: این کتاب داستانی، به صورت نثر ادبی به شکل مصور در گروه «سنی ب و ج» به اهمیت کشتی رافائل که میراث و خانه هزاران گونه‌های دریایی شامل جوجه لاک پشت‌ها، ماهی‌ها و مرجان‌ها می‌باشد پرداخته است.

وی با اشاره به اینکه کتاب خانه زیر و آب و جوجه لاک پشت‌ها تنها با محوریت رافائل نیست یادآور شد: در پایان کتاب فراخوان قصه با موضوعات مرزبانی دریا، خاطره دریایی، اهمیت دریانوردی، اهمیت خلیج فارس، حفاظت از محیط زیست دریایی، ورزش دریایی، اهمیت دریا و اقتصاد معیشت … مطرح کرده‌ام که بعد از خواندن کتاب کودکان و نوجوانان بتوانند در قالب قصه به رشته تحریر در آورده و موضوعات زیست بوم خود بیشتر کنکاش کنند.

عرب زاده در رابطه با تازه‌های نشر حوزه کودک که در حال انجام است نیز گفت: کتاب روزنامه دریایی که به معرفی شخصیت شهید نادر مهدوی می‌پردازد مجوزهای لازم اخذ و بزودی چاپ و رونمایی خواهد شد.

مسعود عرب زاده متولد ۱۳۶۳ بندر بوشهر و کارشناس ارشد علوم تربیتی برنامه‌ریزی آموزشی است. وی روزنامه نگار، شاعر و نویسندگی در حوزه کودک و پژوهش‌های تاریخی چاپ کرده است.

از کتاب‌های عرب زاده می‌توان «کندوکاو» با موضوع آسیب شناسی هنر در استان بوشهر و «لحظه نگاری یک روزنامه نگار»، «جیک و جیک و جیک تولده»، «مجموعه شعر عاطفه آنجا بود»، «تولد نوشته‌ها» «گزارش‌های سفرنامه نویسان از بندر خارجی از شهر بوشهر از دوران باستان تا اوایل قرن بیستم»، «آئینه تمام نمای استان بوشهر»، «قهرمان قصه‌ی مادر بزرگ»، «کلمات آسمانی اند مضامین قرآنی در شعر شاعران استان بوشهر» نام برد.

این نویسنده همچنین کتاب‌های قصه کودک فوتبالیست‌ها و خورشید گویان، باغ دایی محمد روباه کت قرمزی در کوه کوزی، دریانورد کوچک، چهارده سبد عشق و نجات را در دست چاپ دارد.

کد خبر 6097262

دیگر خبرها

  • پویش نقالی شاهنامه در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود
  • لزوم ثبت سفارش کتاب‌های درسی در سریع‌ترین زمان ممکن
  • طراحی سؤالات امتحانات نهایی فقط از کتب درسی است
  • کتاب «خانه زیر آب و جوجه لاک پشت ها» منتشر شد
  • حضور ناشران پخته‌خوار در نمایشگاه کتاب محدود می‌شود
  • قابل توجه دانش‌آموزان دهم، یازدهم و دوازدهم؛ سؤالاتی که در امتحان نهایی طرح می‌شود
  • چه نوع سؤالاتی در امتحان نهایی طرح می‌شود؟
  • جمهوری اسلامی؛ عصر شکوفایی ادبیات اقوام/ شیرنوایی نابغه ای که ناشناخته مانده است
  • سوالات امتحانات نهایی دانش‌آموزان چطور طراحی می‌شود؟
  • سوالات امتحانات نهایی چگونه طراحی می‌شود؟